Hayatı paylaşabilecek özel birini aramak tüm dünyada bilinen bir gerçek. Bazı insanlar doğru insanı bulma konusunda şanslıyken bazıları ise aramaya devam ediyor. Son yıllarda bu arayış online mecralara kaydı ve insanlar başka bir gerçekle daha karşılaştı; internette okunan her şeye veya tanıştığınız herkese inanmamak. 

İnternet, söyledikleri kişi olmayan birçok insanla dolu. Genellikle bu kişilerin amacı başkalarının parasını ele geçirmek. İnsani duyguları manipüle etme konusunda ustalar. Özellikle yalnız kalpler, onlar için mükemmel kurbanlardır. Teknolojinin  gelişmesiyle giderek çevrimiçi olmaya başlayan arayışlar siber dolandırıcılıkların da sayısını  artırdı. Siber güvenlik şirketi ESET, romantik ilişki dolandırıcılarının Sevgililer Günü’nde amaçlarına ulaşmasını engellemek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini paylaştı.  

Romantik ilişki dolandırıcılıkları nasıl çalışır?

Sahte kimlikle dolandırıcılık da denen romantik ilişki veya arkadaşlık dolandırıcılıklarında dolandırıcılar, arkadaşlık sitelerinde sahte kimliklere bürünür. Yalnız kişilerle arkadaş olarak, bu kişilerle yakın bir ilişki kurar ve bu kişilere evlilik teklifinde bile bulunabilirler. Ancak kısa süre sonra para veya kullanabilecekleri yeni bir banka hesabı açmanızı isteyebilirler. Dolandırıcılıklarını ilerletmek için bu hesapları kullanır ve romantik ilişki kurbanını bir para kuryesine dönüştürürler. 2018 yılındaki rakamlara baktığımızda kurbanların yüzde 30’unun para kuryesi olarak kullanıldığını görüyoruz. Ayrıca şantaj girişimlerinde kullanmak üzere uygunsuz fotoğraflar veya videolar göndermeniz için sizi ikna etmeye bile çalışabilirler. Arkadaşlık dolandırıcılığındaki tutar çok büyük miktarlara ulaşmış durumda. Romantik ilişki dolandırıcılığı ABD’de 2021 yılında en yaygın olarak bildirilen siber suç türleri arasında sekizinci sırada yer aldı. Kötü niyetli kişilere 600 milyon Amerikan dolarından fazlasını kazandıran ikinci en çok kar getiren dolandırıcılık türüydü. 

Dolandırıldığınızı nasıl anlarsınız?

Bu dolandırıcılıkların birçoğu benzer niteliktedir. Dolandırıcılarla ilgili dikkat edilmesi gereken işaretler şunlardır:

  • Dolandırıcının, kurbanın yaşadığı ülkeden başka bir ülkede çalışıyor veya yaşıyor gibi davranması
  • Petrol alanında, askeriyede veya doktor olarak çalıştığını iddia etmesi
  • Kurbana çok fazla kişisel soru sorması
  • Kendi hayatı hakkındaki sorulara kaçamak cevaplar vermesi
  • Kurbanla ilişkisini çok hızlı bir şekilde ‘aşka’ dönüştürmesi
  • Yüz yüze buluşma veya görüntülü konuşma yapma konusunda gittikçe daha fazla bahane uydurması
  • Arkadaşlık sitesi üzerinden görüşmek yerine özel konuşmaya hızlı bir şekilde geçmek istemesi
  • Mükemmel fotoğraflara sahip bir profilinin olması
  • Neden paraya ihtiyacı olduğuyla ilgili karmaşık hikayeler anlatması

Romantik ilişki dolandırıcıları para istediklerinde, genellikle paranın hesaba yollanmasını isterler. Bir başka yöntem olarak sevgililerinin hediye kartı ya da para yüklemesi-önyükleme yapılan kartlar almasını isteyebilirler. Kurbanın bunu reddetmesi durumunda dolandırıcı, paraya neden ihtiyacı olduğuyla ilgili daha abartılı bahaneler üreterek kurban yumuşayana kadar kurbanı taciz etmeye devam eder. Bazı kurbanlar bu yolla on binlerce, hatta yüz binlerce dolar kaybeder. ESET’in araştırmasına göre, yüzde 52’lik kesim, Sevgililer Günü yaklaşırken yalnız olmanın arkadaşlık dolandırıcıları tarafından kullanılan yöntemlere karşı onları daha savunmasız kıldığını düşünüyor. 

Dolandırılmamak için  neler yapabilirsiniz? 

Online tanıştığınız herkesle ilgili biraz ön araştırma yapmak yararlıdır. Kulağa çok romantik gelmese de uzun vadede sizi kalp acısına ve para kaybetmeye karşı korur. Şunları yapabilirsiniz:

  • Profil resminin başka bir isimle veya başka bilgilerle eşleşip eşleşmediğini görmek için profil resmini tersine aratın
  • İsimlerini ve bilgilerini çevrimiçi olarak aratarak, söyledikleriyle uyup uymadığını kontrol edin

Olası bir romantik ilişki dolandırıcısının kurbanı olma ihtimalini en aza indirmek için, sosyal medyada çok fazla kişisel bilgi paylaşmayın. Tüm yeni çevrimiçi ilişkilerinizde işleri ağırdan alın ve pek çok soru sorun. Kaçamak cevaplar alıyorsanız, oldukça dikkatli olun. Ayrıca son olarak söylemeliyiz ki yüz yüze tanışmadığınız hiç kimseye para yollamayın, onlar için yeni banka hesabı açmayın veya bu kişilere uygunsuz fotoğraf/video göndermeyin. 

Kurban olduğunuzdan şüphelendiğinizde ne yapmalısınız?

  • Bu kişiyle tüm iletişiminizi derhal sonlandırın
  • Dürüst olarak fikirlerini almak üzere bir arkadaşınızla veya ailenizden biriyle görüşün
  • Hediye kartı yoluyla dolandırıcıya para verdiyseniz, hediye kartı sağlayıcısıyla hemen iletişime geçin ve parayı iade edip edemeyeceklerini öğrenin
  • Yetkililere olayı bildirin;