2021 yılında da şiddeti gittikçe artan siber saldırılar, KOBİ’ler için ciddi bir tehdit ortamı hazırladı. Büyük kurumlara kıyasla siber saldırıların hedefi olamayacağına inanan KOBİ’lerin yeterli önlemleri almadığını aktaran Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, KOBİ’lerin saldırganlara kusursuz bir saldırı ortamı hazırlamasına neden olan 4 siber riski sıralarken yeni yılda daha dikkatli olmaları gerektiğini de aktarıyor.

Teknolojik ilerlemenin büyük bir ivme kazanmasıyla birlikte dijitalleşen dünya, siber suçlar için oldukça elverişli bir ortam hazırlıyor. Öyle ki risk altında olmadığına inanan ve büyük şirketlere oranla daha az güvenlik önlemleri alan KOBİ’ler, 2021 yılında gerçekleşen siber saldırıların %43’ünün hedefi haline geldi. Siber güvenlik tehditlerinin ve alınması gereken tedbirlerin farkında olmayan KOBİ’lerin bu saldırıların gerçekleşmesinde büyük bir paya sahip olduğunu aktaran Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, KOBİ’lerin yıl içinde siber saldırılara zemin hazırlayan siber riskleri paylaşarak 2022’de daha fazla farkındalık kazanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

KOBİ’ler, Siber Suçlulara Uygun Ortamı Hazırladı

Gün geçtikçe güvenlik açıklarını bulma konusunda yeni stratejiler geliştiren siber suçlular, KOBİ’ler için ciddi bir tehdit unsuru oluşturuyor. 2021 yılında verilen güvenlik açıkları nedeniyle ihlale uğrayan KOBİ’lerin karşılaştığı olumsuzluklar, siber güvenlik stratejilerini artık her zamankinden daha önemli bir hale getiriyor. Bir hackerin her boşluğu ve zafiyeti değerlendirmek için vakit kaybetmeyeceğine dikkat çeken Gürsel Tursun, KOBİ’lerin hackerlere uygun zemini hazırlamasına neden olan siber risklere karşı daha güçlü güvenlik stratejilerinin ve siber güvenlik çözümlerinin uygulanmasını gerektiğini de belirtiyor.

En Sık Karşılaşılan Siber Güvenlik Riskleri

Siber saldırılar durmadı, KOBİ’ler hep tehdit altında kaldı. 2021 yılına damga vuran siber saldırıların perde arkasında ise 4 önemli siber riskin olduğuna dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun’a göre, KOBİ’lerin siber stratejilerinde dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunuyor.

1. Çalışanların siber güvenlik hakkında yeterli bilgisi yok. Çalışanların siber güvenliğe dair bilgi ve farkındalığının eksik olması, KOBİ’lerin karşılaştığı en büyük sorunların başında geliyor. Hackerler, kimlik avı saldırıları gibi oltalama yöntemlerini kullanarak e-posta üzerinden KOBİ’lere saldırı düzenleyebiliyor. Bu nedenle çalışanların, olası saldırıları ve tehditleri tanıyarak aksiyon alması gerekiyor.

2. Korumasız ağ ve cihaz kullanılıyor. Uzaktan çalışma modelinin hayatımızda önemli bir yer edinmesiyle birlikte uç noktaların korunması da ciddi bir konu haline geldi. Yetersiz bütçe sebebiyle herhangi bir uç nokta güvenlik korumasına sahip olmayan KOBİ’ler, 2021 yılında yaşadıkları veri ihlalleri nedeniyle daha fazla finansal zorlukla karşı karşıya kaldı.

3. Saldırganlar yeni stratejiler geliştiriyor ancak çalışanlar dikkatli değil. Siber saldırganlar daha fazla para kazanabilmek adına kargo şirketi gibi davranarak SMS atmak, bilindik markaların URL’sini kopyalamak ve sahte Wi-Fi ağları gibi birçok farklı teknik deniyor. Siber güvenlik tehditlerini önleyebilmek için güncel trendleri takip etmek KOBİ’ler için de önemli faktörlerden birini oluşturuyor.

4. KOBİ’ler gerekli siber güvenlik müdahale planına sahip değil.  Olası bir siber saldırıya karşı hazırlık yapmak, tehditleri ve hasarı önlemeye yardımcı oluyor ancak KOBİ’ler 2021 yılında en kötü senaryolara karşı hazırlıksız yakalandı. Potansiyel veri ihlaline karşı ön hazırlık yapmak, zararları en aza indirmek ve siber saldırı esnasında anında müdahale etmek için önemli adımlardan birini oluşturuyor.