NortonLifeLock tarafından yapılan bir araştırma, son bir yıl içinde 330 milyon kişinin siber suç mağduru olduğunu ortaya koydu.

Geçen yıl COVID-19 ile her zamankinden daha fazla çevrimiçi olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 65’e kadar çıkıyor. Net bir oran olmamakla birlikte siber saldırganların çevrimiçi olma oranının da benzer hatta daha fazla olduğunu söylemek mümkün. Çevrimiçi dünyaya bu hızlı geçiş, hazırlıksız olanların çeşitli sorunlar yaşamasına da neden olmuş durumda. NortonLifeLock tarafından yayınlanan “2021 Norton Cyber Safety Insights Report” başlıklı rapora göre son 1 yıllık dönemde yaklaşık 330 milyon kişi siber suç mağduru oldu. Üstelik bu sayının yalnızca 10 ülkeyi kapsadığına da dikkat çekmek gerekiyor.

The Harris Poll ile birlikte çevrimiçi yürütülen araştırma, ABD dışında Almanya, Avustralya, Fransa, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İtalya, Japonya ve Yeni Zelanda’daki kullanıcıları kapsıyor. Bu yıl 6. kez hazırlanan rapora göre ABD’de yaşayan her 4 kişiden 1’i hesaplarından birine yetkisiz erişim tespit etti. 108 milyon ABD’li (nüfusun yaklaşık %41’i) sorunları çözmek için ortalama 6.7 saat harcamak zorunda kaldı. Diğer yandan siber saldırıların bu denli artması COVID-19 öncesine göre kullanıcıları daha savunmasız da hissetirerek psikolojik zarar da eriyor.

ABD ve Hindistan mağdur sayısında 100 milyonu geçiyor

  • 10 ülkede yaklaşık 208 milyon kişi kimlik avı saldırısına maruz kaldı ve 55 milyon kişi mağdur oldu
  • Kullanıcıların siber güvenlik farkındalığı artıyor. Tüketicilerin yüzde 48’i daha güçlü parolalar kullanmaya başladı. Yüzde 38’i ise sosyal medyada daha az kişisel bilgi paylaşmaya başladı.
  • Kullanıcıların yüzde 44’ü, COVID-19 öncesine göre siber suçlara karşı kendisini daha savunmasız hissediyor.
  • Yüzde 74’lk bir kesim uzaktan çalışmanın bilgisayar korsanlarının ve siber suçluların insanlardan yararlanmasını çok daha kolay hale getirdiğine inanıyor.
  • Tüketicilerin yüzde 63’ü, siber suçlar konusunda endişelendikleri için daha fazla güvenlik önlemi aldığını ifade ediyor.
  • En fazla mağduriyet yaşayanlar Hindistan (120 milyon kişi) ve ABD’deki (108 milyon) kullanıcılar oldu. Avrupa’ya baktığımızda sayılar 20 milyonun altında gerçekleşti.