Afrikalı finansal hizmetler sağlayıcısı Absa Group’un Güney Afrika’da kurduğu Siber Güvenlik Akademisi, Afrika’yı küresel siber güvenlik yetkinlik merkezi haline getirme yolunda ilerlerken gençleri alkol ve uyuşturucu gibi sorunlardan da kurtarıyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 İşlerin Geleceği Raporu’nda öne çıkan konulardan biri işletmelerin yeni teknolojileri daha hızlı benimsemesine paralel olarak veri şifreleme ve siber güvenlik konularındaki eğitim ihtiyacının artmasıydı. (ISC)2’nin 2019’da yayınladığı bir raporda yer alan küresel çapta 4 milyon kalifiye personel ihtiyacı ise içinde bulunduğumuz eksikliğin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun Siber Güvenlik Öğrenim Merkezi’nin bir parçası olarak konumlandırılan bir çalışma, bu ihtiyacın karşılanması yolunda Afrika ülkelerinin rolünü pekiştiriyor. Bu merkezle birlikte hareket eden Absa Group’un Siber Güvenlik Akademisi yılda 300 mezunuyla bu açığı kapatma yolunda ilk adımları atmış durumda. Güney Afrika’nın Cape Town ve Johannesburg şehirlerinde açılan eğitimler, özellikle marjinalleşmiş gençlere yeni bir gelecek de vaat ediyor. Absa Group’un hedefinde ise Afrika’yı küresel siber güvenlik yetkinlik merkezi haline getirmek bulunuyor.
Hayatları değiştiren bir kariyer
Absa Group’un CSO’su Sandro Bucchianeri, eğitimlerin verildiği gençlerin alkol, uyuşturucu, taciz ve açlık gibi sıkıntılı bir geçmişi olduğuna dikkat çekiyor. “10 bin genci eğitmeyi başardığımızı düşünebiliyor musunuz?” diyen Bucchianeri ekliyor: “Kendileri ve aileleri için bir fark yaratıyorlar.”
Kurulan akademi, Johannesburg’da gençlerin eğitime erişmesine yardımcı olan, kar amacı gütmeyen özel bir üniversite ve kişisel gelişim organizasyonu olan Maharishi Enstitüsü ile işbirliği içinde çalışıyor. Bu merkez, aynı zamanda siber güvenlik işgücündeki küresel açığı gidermeyi de amaçlayan Dünya Ekonomik Forumu Siber Güvenlik Öğrenim Merkezi’nde de bir parçası.