New York Times Siber Güvenlik Muhabiri Nicole Perlroth tarafından yazılan kitap, ülkeler arası siber silah yarışı hakkındaki en kapsamlı çalışmalardan biri olabilir. Çok satanlar listesine de giren kitap kimi uzmanlara göre eleştirilecek pek çok yöne sahip.
Soğuk Savaş dönemini hatırlayanlar ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki çekişmeye dair gelişmeleri de anımsayacaktır. O dönemden bu yana dünyada pek çok şey değişti. Ülkeler arası siyasi çekişmeler adeta kabuk değiştirerek siber silahlar noktasına evrildi ve yakın geleceğin gündemdeki konularından biri olacağını da söylemek pekala mümkün.
New York Times Siber Güvenlik Muhabiri Nicole Perlroth tarafından yazılan “This Is How They Tell Me the World Ends: The Cyberweapons Arms Race” isimli kitap, bu döneme ışık tutan en kapsamlı yayınlardan biri olarak kabul ediliyor. Şubat ayında çıkan kitap “çok satanlar” listesinin zirvesine kadar çıkmayı da başardı. Genel olarak başarılı bulunan kitap siber silah pazarının, yani kimilerine göre dünyadaki en gizli, görünmez hükümetler destekli pazara kapsamlı bir bakış sağlıyor.
Bununla birlikte kitaba yönelik eleştiriler de yok değil. Foreign Policy’de siber cehaletin tehlikeli olduğunu ifade eden bir başlıkla yayınlanan makale en ciddi eleştiriler arasında. Harvard Kennedy School’daki Belfer Bilim ve Uluslararası İlişkiler Merkezi’nde siber güvenlik uzmanı olarak görev alan Tarah Wheeler tarafından hazırlanan yazıda kitaptaki bilgilerin yanlış algılanma ihtimaline dikkat çekiliyor.
Politikacılar siber güvenlikte saldırı ve savunma araçları arasındaki ayrımı bilmiyor
Tarah Wheeler’ın yazısındaki başlıca eleştiri sektöre ve konuya hakim olmayanların yazılanları yanlış algılayabileceği. Kitabın, politika yapıcılar özelinde hatalı yorumlanabileceğini ifade eden Wheeler, bu nedenle bu kesimin aşırı tepki vereceğini ve tehlikeli politikalar kurgulayabileceğine dikkat çekiyor.
ABD Kongresi’nin, bu tip durumlarda detaya inmeden siber güvenlik bütçelerini artırmayı tercih ettiğini kaydeden Wheeler, siber güvenlikteki saldırı ve savunma araçları arasındaki ayrımın doğru yapılamayabileceğinin altını çiziyor.
Yazısında kitaptan çeşitli bölümlere de yer veren Wheeler’ın verdiği örneklerden biri bu hatalı ayrımıın mümkün olabileceğini gösteriyor.
Pentagon’un, kendi ağlarına yönelik Rusya merkezli saldırılarına karşı daha iyi savunma önlemleriyle değil, daha fazla saldırıyla yanıt vermeyi tercih ettiğini belirten Wheeler, kitaptaki teknik hataların yanlış kararlar alınmasına dahi yol açabileceğini belirtiyor.
Sektör özeleştiri yapmalı
Tarah Wheeler, yazısında siber güvenlik sektörünün kitapla ilgili bir özeleştiri yapması gerektiğini de ifade ediyor. “Bilgi güvenliği sektöründe bizler de suçluyuz. Bu yıl siber güvenlik üzerine en çok satan kitabın neden sektörde çalışan insanları gerçekten anlamayan ve dinlemeyen biri tarafından yazıldığını kendimize sormalıyız.” diyen Wheeler, “Kendi hikayemizi doğru anlatamadık, o yüzden bir başkası bizim için anlatmaya çalıştı.” yorumunu yapıyor.