ABD’de COVID-19 sebepli kimlik avı mağdurlarının önemli bir kısmı gıda harcamaları için yeterli paraya sahip olmadığını belirtiyor.

2020’nin dünya tarihine adını altın harflerle olmasa da sağlık problemleri ve ekonomik koşullar nedeniyle kazıdığı daha şimdiden kesin. COVID-19 ile ilgili aşılama çalışmaları dünya genelinde sürmekle birlikte daha alınması gereken uzun bir yol var.

Diğer yandan ülkeler normalleşmeye başladıkça hasar tespit çalışmaları da detaylanıyor. ABD’de kimlik avı mağdurlarının tespiti ve bu kişilere destek amaçlı faaliyet gösteren Identity Theft Resource Center (ITRC) tarafından hazırlanan bir rapor, konunun ekonomik boyutuna dair önemli bilgiler içeriyor.

2021 Consumer Aftermath® Report: How Identity Crimes Impact Victims, Their Families, Friends And Workplaces başlıklı rapora göre, ABD’de salgın sebebiyle kimlik avı dolandırıcılığına maruz kalan pek çok kurbanın sorunları henüz çözülebilmiş değil. Yüzde 33’lük bir kesim, yaşadığı maddi kayıp nedeniyle yiyecek satın almak veya kamu hizmetleri için ödeme yapmak için yeterli paraya sahip olmadığını ifade ediyor.

Kimliğini kaptıranlar intihar etmeyi dahi düşünüyor

ITRC kayıtlarına geçmiş vakalar arasından 427 kimlik avı mağuru ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan rapor, bu kişilerin kamu yardımlarını alma konusunda da sıkıntı yaşadığını gösteriyor. Neredeyse her dört kişiden biri (%24), işsizlik yardımı için yaptığı başvurunun kabul edilmediğini, çünkü bir başkasının kendi kimliğini kullanarak daha önce başvuru yaptığını belirtiyor.

Yüzde 40’lık bir kesim aylık faturalarının ödemekte zorlandığını belirtirken, yüzde 14’ü ise kiralarını ödeyemediği için tahliye edildiğini ifade ediyor. En dikkat çekici verilerden biri ise mağdurların intiharı dahi düşünecek noktaya gelmiş olması. Yaklaşık yüzde 10’luk bir kesim, yaşadığı maddi sorunlar nedeniyle intihar etmeyi ciddi ciddi düşündüğünü dile getiriyor. ITRC, bu raporu 2003 yılından bu yana hazırlıyor ve intihar düşüncesinin ilk kez bu kadar yüksek çıktığına dikkat çekiyor.

Kurbanların çoğu maddi kaybının 500 doların altında olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte yüzde 21’lik bir kesim yaşadığı dolandırıcılık nedeniyle 20 bin doların üzerinde olduğunu kaydediyor.

Grafiğin büyük hali için görsele tıklayın