TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliğinde dijital liderler ile KOBİ’leri buluşturan Dijital Anadolu Projesi, “Dijital Dönüşüm ve Siber Güvenlik” ana temasıyla devam etti. Çevrim içi olarak düzenlenen etkinlikte katılımcılar, KOBİ’lerin siber güvenlik alanında atması gereken adımlara dikkat çekti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası tarafından üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkı sağlama hedefiyle hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi’nin çevrim içi etkinlik serisi, “Dijital Dönüşüm ve Siber Güvenlik” ana temasıyla devam etti. Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen yılın altıncı etkinliğine Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, EY Türkiye Şirket Ortağı ve Siber Güvenlik Hizmetleri Lideri Ümit Yalçın Şen ve Softtech Bilgi Güvenliği ve Risk Yönetimi Direktörü Hasan Reyhanoğlu katılım gösterdi.

Özlem Kestioğlu: “KOBİ’lerin teknoloji alanında yeni yetkinliklere sahip olması gerekiyor”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, “2020 hepimiz için farklı bir yıl oldu. Sektörle ilgili değerlendirmelere baktığımızda e-ticaretteki hacim artışının yüzde 60’ının kalıcı olacağı ifade ediliyor. Sağlıktan finansa, turizmden eğitime, perakendeden bankacılığa kadar her sektörde veri analizine dayalı yapay zeka teknolojilerinin kullanıldığı köklü değişiklikler öngörülüyor” dedi. İşlerin uzaktan yönetilmesi ve uzaktan çalışmaya yönelik teknolojilere de değinen Kestioğlu, şöyle devam etti; “Salgın öncesi, fabrikalarında tüm personeliyle süreçlerine devam eden bir firma, Covid-19 döneminde yeni nesil nesnelerin interneti teknolojileri sayesinde üretim hariç tüm süreçlerini uzaktan yönetebilecek konuma geldi. Bununla birlikte pandemi sürecinde şirketlerin en büyük ihtiyaçlarından biri uzaktan çalışma teknolojileri oldu. Bu dönemde kullanılan bulut santral sistemleri, ofise gitmeye gerek kalmadan lokasyon bağımsız çalışmayı mümkün kılıyor. Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki Covid-19 sonrası dönemde KOBİ’lerin bahsi geçen teknolojileri kullanıyor olabilmeleri için yeni yetkinliklere sahip olmaları gerekiyor. Biz de bu alanda özelikle farklı ihtiyaçlar için işletmelere eğitim faaliyetlerinde bulunuyoruz. Vodafone Business olarak önümüzdeki dönemde de KOBİ’lerin dijitalleşmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Ümit Yalçın Şen: “KOBİ’lere yönelik siber güvenlik sistemleri sunulmalı”

Türkiye’nin siber saldırı alan ülkeler arasında genellikle üst sıralarda yer aldığına dikkat çeken EY Türkiye Şirket Ortağı ve Siber Güvenlik Hizmetleri Lideri Ümit Yalçın Şen, “Dünyadaki konjonktür ve ticaret savaşlarının yanı sıra bu alandaki zafiyetlerimiz de daha fazla saldırıya uğramamıza neden oluyor. Ayrıca şirketlerin, kurumların genellikle mal ya da hizmet kaybına yol açan bir siber saldırıyla karşılaştıktan sonra bu alana yatırım yapmaya yöneldiklerine şahit oluyoruz. Bu nedenle siber güvenliğe yönelik farkındalığı artırmak için hem kamu hem de eğitim hayatı nezdinde geniş kapsamlı bir programa ihtiyaç duyduğumuzu söylemek mümkün” diye konuştu. Global düzeyde yapılan araştırmaların, siber güvenlik harcamalarında yaşanan kısıtlamalara işaret ettiğini belirten Şen, sözlerini şöyle sürdürdü; “Özellikle pandemi koşulları ile birlikte KOBİ’lerin siber güvenliğe yatırım yapması giderek güçleşiyor. Ancak diğer taraftan tedarik zincirinin önemli bir parçası olan KOBİ’ler her an siber riskler ile karşı karşıya. Dolayısıyla bu konuda dışarıdan hukuki ve teknik destek almalarını öneriyorum. Bu kapsamda ekosistemin de daha makul ücretler ile KOBİ’lere yönelik siber güvenlik sistemleri sunması faydalı olacaktır.”

Hasan Reyhanoğlu: “Yeterince önlem almayan KOBİ’ler siber riskler ile karşı karşıya”

Bilgi güvenliği tarihinin yazının tarihi kadar eski olduğunu ifade eden Softtech Bilgi Güvenliği ve Risk Yönetimi Direktörü Hasan Reyhanoğlu, “El yazısıyla tek nüsha olarak tutulan bilgilere yönelik tehditler matbaanın bulunmasıyla boyut değiştirirken, bilginin sayısallaşmasıyla beraber şekil de değiştirdi. Bugün neredeyse tüm bilgi, siber uzayda üretilip kullanılıp tüketiliyor. Bilgi birçok kurumun en önemli varlığı haline geldi ve siber riskler, risk yöneticilerinin en önemli meselesi oldu. Öyle ki geçmişte risk yönetimi denildiğinde akla finansal riskler, şiddet ya da doğal felaket içeren tehditler gelirken, bugün siber tehditlerin, siber risklerin çağındayız” dedi. Reyhanoğlu, günümüz itibarıyla bireylerden KOBİ’lere ve büyük kurumlara kadar herkesi tehdit eden siber riskler olduğunu hatırlatarak, “KOBİ’ler regülasyonlar kapsamında zorunlu olmadıkları alanlara yönelik önlem almama gibi bir yol benimseyebiliyor. Ancak bu yaklaşım KOBİ’leri siber tehditler ile karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle KOBİ’lerin de bu alana yatırım gerçekleştirmeleri, en azından temel farkındalık eğitimi almaları, güçlü şifreler ve ikinci faktör doğrulama kullanmaları son derece önemli” şeklinde konuştu.

Dijital Anadolu Projesi’ni 18 bin katılımcıya ulaştı

2018 yılında başlayan Dijital Anadolu Projesi, ilk iki yılında dokuz kentte üç bin KOBİ’ye ulaşırken, 2020 yılında pandemi dolayısıyla çevrim içi ortamda düzenlenmeye başlanan yayınları ise o tarihten bu yana 15 bin katılımcı takip etti. Farklı temaların işlendiği etkinlik serisi, her ayın son perşembe günü, dijitalleşmeye odaklanan işletmeleri ve girişimcileri, dijital liderler ile buluşturmaya devam edecek.

Dijital dönüşüm için ücretsiz ve bire bir koçluk hizmeti

Dijital Anadolu Projesi’nin yanı sıra, TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliği, BANDWITT çözüm ortaklığında Türkiye’nin 24 şehrinden 125 firmaya dijitalleşme hizmetini ücretsiz olarak sunan Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) web sitesi www.ddm.org.tr üzerinden sisteme kaydolan ve dijitalleşme karnelerinin hesaplanabilmesi için gerekli koşulları sağlayan KOBİ’lere, ücretsiz olarak dijitalleşme karnesi ve yol haritası ile koçluk seansı sunulmasına devam ediliyor. Diğer taraftan DDM, dijital dönüşümünü başlatmak isteyen orta ve büyük ölçekli işletmelere, üç aylık dijital dönüşüm danışmanlık hizmet bedelinin bir kısmının Türkiye İş Bankası tarafından desteklendiği OBİ Projesi ile destek oluyor.