Kaspersky tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de fidye yazılım mağdurlarının %36’sı ödeme yaptı, ancak bunların %27’si verilerini geri alamadı.

Fidye yazılımın adeta bir sektöre dönüştüğü günümüzde dünyanın her tarafında yeni mağdurlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bununla birlikte fidye ödemeyi kabul eden kurbanların önemli bir kısmı, ödemeyi yapsalar bile verilerini geri alamıyor.

Kaspersky’nin ‘Consumer appetite versus action: The state of data privacy amid growing digital dependency’ raporu, küresel ölçekte ankete katılanların yaklaşık dörtte birinin (%26) tahmini para kaybının 100 dolardan az olduğunu ortaya çıkardı. Katılanların %24’ü için bu rakam 100- 249$ arasında, %9’u için 250$ ile 1.999$ arasında değişiyordu, %3’lük kesimin kaybı ise 2.000$ ile 4.999$ arasındaydı.

Etkilenen cihaz dağılımında Android telefonlar ilk, Windows dizüstü bilgisayarlar ikinci sırada

Türkiye’deki kullanıcıları da kapsayan araştırmanın gerçekleştirildiği diğer ülkeler ise Çin, Hindistan, Japonya, ABD, Kolombiya, Meksika, Brezilya, İngiltere, Almanya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika, Vietnam, Endonezya ve Avustralya olarak sıralanıyor.

Etkilenen cihazların dağılımına bakıldığında ise Android kullanan telefonlar ilk sırada bulunuyor. Windows tabanlı dizüstü bilgisayarlar ikinci, Windows ya da Mac harici dizüstü bilgisayarlar üçüncü sırada yer alıyor.

Ödeme yapmış olsun ya da olmasın, kurbanların yalnızca %29’u saldırının ardından tüm şifrelenmiş veya engellenmiş dosyalarını kurtarabildi. Bunların %50’si bazı dosyaları, %32’si önemli miktarda dosyayı ve %18’i az sayıda dosyayı kaybetti. %13’lük bir kesim ise neredeyse tüm verilerini kaybetti.

“Fidye ödemek yerine siber güvenliğe yatırım yapılmalı”

Kaspersky Tüketici Ürünleri Pazarlama Müdürü Marina Titova, sonuçlarla ilgili şu yorumu yapıyor:

“Bu veriler, tüketicilerin önemli bir bölümünün son 12 ayda verileri için fidye ödediğini gösteriyor. Ancak fidyeyi ödemek verilerin geri dönüşünü garanti etmediği gibi, siber suçluları saldırıların devamına teşvik ediyor. Bu nedenle fidye yazılımından etkilenenlerin asla ödeme yapmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun yerine tüketiciler, cihazları için korumaya ve güvenliğe yatırım yapmalı ve tüm verileri düzenli olarak yedeklemelidir. Bu, saldırının siber suçlular açısından cazibesini azaltacak ve kullanıcılar için daha güvenli bir gelecek sunmaya yardımcı olacaktır.”

 Kaspersky, fidye yazılım tehdidiyle karşılaşanlara şu önerilerde bulunuyor:

  • Cihazlarınız şifrelense bile fidyeyi ödemeyin. Fidye ödemek yalnızca siber suçluları uygulamaya devam etme konusunda teşvik etmeye yarar. Bunun yerine yerel emniyet teşkilatıyla iletişime geçin ve saldırıyı bildirin.
  • Fidye yazılımı yayan Truva atının adını bulmaya çalışın. Bu bilgiler, siber güvenlik uzmanlarının tehdidin şifresini çözmesine ve dosyalarınıza erişimi korumasına yardımcı olabilir.
  • En son şifre çözücüleri, fidye yazılımı temizleme araçlarını ve fidye yazılımı korumasıyla ilgili bilgileri bulmak için noransom.kaspersky.com adresini ziyaret edin.
  • İstenmeyen e-postalardaki veya tanıdık olmayan web sitelerindeki bağlantıları tıklamaktan kaçının. Güvenmediğiniz göndericilerde gelen e-posta eklerini açmayın.
  • Nereden geldiğini bilmediğiniz USB’leri veya diğer çıkarılabilir depolama aygıtlarını asla bilgisayarınıza takmayın.
  • Kapsamlı bir internet güvenliği çözümüyle bilgisayarlarınızı fidye yazılımlardan koruyun.
  • Bir fidye yazılımı saldırısı yaşamanız durumunda verilerinizin güvende kalması için cihazlarınızı düzenli olarak yedekleyin.