Son dönemde gittikçe artan sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı 76 ülkeyi kapsayan büyük bir operasyon gerçekleştiren Interpol, 100’lerce kişinin tutuklandığını açıkladı.
İnsan ruhuna hitap eden dolandırıcılık olarak da tanımlanabilecek “sosyal mühendislik dolandırıcılığı” vakaları yıllar içinde şekil ve yöntem değiştirse de tüm dünyadan mağdurlar yaratmaktan geri kalmıyor. İnsanlara telefon ya da e-posta aracılığıyla ulaşan suçlular, teknolojinin tüm olanaklarından faydalanmayı da ihmal etmiyor. Basit bir yardım çağrısı ile ya da kendini üst düzey kamu yöneticisi gibi tanıtan suçlular, yeri geldiğinde Interpol’ü temsil ettiklerini dahi söylemekten geri kalmıyor.
2 ay, 76 ülke, binlerce şüpheli, 100’lerce tutuklama
Bu tip vakalarla mücadele için özel bir operasyon gerçekleştiren Interpol, 76 ülkeyi kapsayan “First Light 2022” isimli operasyonuyla yüzlerce kişinin tutuklandığını açıkladı. Hem fiziksel hem de sanal olarak ilerleyen operasyonla ilgili açıklanan verilere göre dünyanın farklı yerlerinden 1770 lokasyona baskınlar düzenlendi, 3 bin kadar şüpheli tespit edildi, 2 bin operatör, dolandırıcı ve kara para aklayıcı tutuklandı. Bununla birlikte 4 bin banka hesabı dondurulurken 50 milyon ABD doları değerinde yasadışı fon da ele geçirildi.
8 Mart – 8 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen First Light 2022 kapsamında polis ekipleri telefon yoluyla sosyal mühendislik dolandırıcılığı yapıldığından şüphelenilen çağrı merkezlerine baskın yapmayı da ihmal etmedi. Operasyonun ismine 2022 eklenmesinin sebebi ise bu uygulamanın her yıl düzenlenen geleneksel bir operasyon olması. İlki Güney Asya’da düzenlenen First Light operasyonları 2014’ten bu yana tekrarlanıyor.
Ponzi grupları da hedefte
Operasyon sırasında elde edilen istihbarat, sosyal mühendislik dolandırıcılığının uluslararası nitelikte olduğunu da kanıtlamış durumda. Örneğin 24 bin mağdurdan 34 milyon Euro toplayan bir Çinli, operasyon kapsamında Papua Yeni Gine’de yakalanarak Çin’e gönderildi. Singapur polis ekipleri ise yine benzer bir yöntemle kurbanlarından para toplayan sekiz şüpheliyi tutukladı. Bu dolandırıcıların ponzi yöntemiyle üye toplayarak sosyal medya ve anında mesajlaşma uygulamaları üzerinden yüksek ücretle çevrimiçi pazarlama işleri vaat ettiği belirtildi.
Hızlı para kazanma tuzaklarına yakalanmayın
Interpol yetkilileri, dolandırıcıların özellikle hızlı kolay para kazanmak isteyen kişileri hedeflediğine de dikkat çekiyor. Bu kapsamda dolandırılan kişiler arasında çevrimiçi satış fırsatları kovalayanlar ile iş dünyasından pek çok profesyonel de bulunuyor.