Siber suçlara yönelik mücadelesini güçlendirmek isteyen INTERPOL, Cyber Intelligent House ile yeni ve kapsamlı bir işbirliği başlattığını duyurdu.

Dijitalleşen dünyada siber suçların oranı da artıyor. Türkiye dahil pek çok ülkede kurulan siber suçlarla mücadele birimleri, saldırı kaynaklarının globalleştiği günümüzde çeşitli uluslararası kurumlarla işbirliği de yapıyor. Bu uluslararası kurumların başında ise INTERPOL ve Avrupa’daki muadili diyebileceğimiz EUROPOL bulunuyor.

Siber suçlarla mücadelesini daha güçlü bir şekilde sürdürmek isteyen INTERPOL, bu kapsamda Cyber Intelligence House ile bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Cyber Intelligence House, anlaşma kapsamında INTERPOL’e sanal varlık suçlarını ve mücadeleyi araştırmaya yardımcı olacak kaynak ve hizmetler sunacak, bununla birlikte dark web üzerinde aktif olarak izleme de gerçekleştirecek.

Dark web, Deepweb ve veri ihlali soruşturmaları için teknoloji sağlayan Cyber Intelligent House, Singapur merkezli bir siber güvenlik şirketi. Şirketin sunduğu platform, siber suç araştırmacılarının belirsiz ve gizli kaynaklardan elde edilen geniş bir kanıt listesine erişimine yardımcı oluyor. INTERPOL ile yapılan anlaşma, şirketin uluslararası kurumlara ilk desteği değil. Şubat ayında Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan ve Güney Doğu Asya’daki dark web faaliyetlerinin yükselişine dikkat çekilen “Darknet Cybercrime Threats to Southeast Asia” başlıklı raporda da Cyber Intelligence House tarafından sunulan verilerden faydalanılmıştı.

Cyber Intelligent House CEO’su Mikko Niemela, INTERPOL ile işbirliğinin karşılıklı bir kazan kazan uygulaması olduğunu belirtiyor. INTERPOL’e soruşturmaları hızlandırma ve suç analizi yapma noktalarında sahip oldukları teknoloji ve hizmetleri sunacaklarını kaydeden Niemela, elde ettikleri geri bildirimleri kullanarak teknolojilerini daha ileri noktaya taşıyacaklarını ifade ediyor.

INTERPOL siber suçlarla mücadele ağını genişletiyor

Dünya genelinde 194 ülke örgütünün üyesi olduğu INTERPOL, son dönemde siber suçlarla mücadele konusundaki atılımlarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Kurum, Kasım 2020’de kolluk kuvvetlerinin, uluslararası kuruluşların ve siber güvenlik uzmanlarının bilgi alışverişini kolaylaştıran, ilgili herkese açık Siber Suç Bilgi Değişimi (The Cybercrime Knowledge Exchange) platformunu hayata geçirmişti.