İrlanda’da Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “polis teşkilatını modernleştirme yasa tasarısı” tartışmaları beraberinde getirdi. Çünkü yasada polislere parola bilgisi talep etme yetkisi de tanınıyor.
İrlanda’daki yeni adalet reformunun odağında polis teşkilatını modernleştirmek ve etkinliğini artırmak bulunuyor olabilir. Ancak Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı özellikle mahremiyet konusunda tartışmalara yol açtı. Adalet Bakanı Heather Humphreys tarafından açıklanan tasarı mevcut yasayı polis yetkileri lehine güncelliyor. Kurum tarafından yapılan resmi açıklamada insan haklarına odaklı olacağı belirtilen yeni yasayla hem şüphelilerin hem de suçlanan kişilerin haklarını korumak, bununla birlikte toplumun tüm üyelerinin şiddet, istismar, suç ve korkudan uzak yaşaması amaçlanıyor.
Yeni tasarıda ‘parola’ etkisi
Tasarının en dikkat çeken tarafı ise parola başlığı. Buna göre ulusal polis teşkilatı Garda Síochána ve diğer kuruluşlar için bir arama emrini yerine getirirken kişinin elektronik cihazlarına erişim için parola da talep edilebilecek. Bakanlık, bu yetkiyle etkinlik ve kullanım değerlendirilmesi için gerekli verilerin daha doğru bir şekilde toplanabileceğini savunuyor.
İstenebilecek parolalar, arama sırasında ele geçirilen cep telefonları da dahil olmak üzere tüm dijital cihazlara ait parolaları kapsıyor. Eğer şüpheli bu bilgiyi vermeyi reddederse ve iddianamede suçlu bulunuyorsa 5 yıla kadar hapis ve 30 bin Euro para cezasına çarptırılabilecek. Bölge Mahkemesi’nce suçlu bulunulması durumunda ise 1 yıla kadar hapis cezası alma ihtimali de bulunuyor.
2001’deki uygulama genişletiliyor
Tasarıyla ilgili merak edilen konuları derleyen Irish Times muhabirlerinden Conor Callagher, hazırladığı yazısında benzer yetkilerin 2001 tarihli Hırsızlık ve Dolandırıcılık Yasası’nda ve çeşitli mevzuatlarda bulunduğuna dikkat çekiyor. Yeni tasarının, parola isteme yetkilerini çok daha geniş bir suç yelpazesine yaydığını kaydeden Callagher, diğer yandan otomatik olarak tüm arama emirlerine dahil edilmiş olacağını belirtiyor.
Garda’nın geçmişte çevrimiçi çocuk istismarı gibi çeşitli vakalarda bu parolaları alma konusunda çeşitli yasal girişimleri olduğuna vurgu yapan Callagher, Garda’nın, parolanın teslim edilmesine yönelik cezalara yönelik 2017 yılında Avustralya’daki bir cezayla aynı olduğunu savunduğunu ifade ediyor.