Bir iddiaya göre Maliye Bakanlığı, kripto para vergisi için aracı şirketlerden kullanıcı bilgisi istemeye başladı. Bunun, bir süredir konuşulan kripto para vergisi için ilk adım olduğu öne sürülüyor.
Kripto paralara Türk halkının yüksek ilgisi pek çok araştırmada kendini gösteriyor. Bu yüksek ilginin beraberinde bir “dijital para vergisi” getirmesi ise kimse tarafından sürpriz olmayacak. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı “Ekonomik Reform Takvimi”nde, dijital paralarla ilgili bir madde de bulunuyor. Buna göre T.C. Merkez Bankası, dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak. İlgili kurum olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin gösterildiği madde için hedeflenen tamamlanma tarihi ise 31 Aralık 2021. Yani bu yıl sonuna kadar tüm teknolojik ve hukuki altyapıların tamamlanarak kanunun kabul edilip yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
Bugün medyaya yansıyan bir haber ise hazırlıkların başladığını gösteriyor olabilir. Webtekno’dan Şahin Kılınç’ın imzasıyla yayınlanan haberde, ulaştıkları sektörel kaynakların Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kripto para borsalarında hesap sahibi olanlara ait pek çok bilgiyi talep ettiği bilgisi yer alıyor.
Buna göre Bakanlık tarafından talep edilen bilgiler arasında Kullanıcı ID (Sanal Para Cüzdan Numarası), Kullanıcı türü (bireysel/tüzel), kullanıcıya ait kimlik numarası ya da tüzel kişilikse vergi numarası, yabancıysa pasaport numarası, kullanıcıların sisteme eklendiği tarih, stoklarındaki varlık miktarı ve stoktaki varlık biriminin TL cinsinden kur değeri bulunuyor.
Kripto para vergisi nasıl tanımlanmalı?
Kısa süre önce oyuncu Mert Fırat ve kripto varlık dünyasının ön plandaki isimlerinden Kadir Has Üniversitesi Akademisyeni İsmail Hakkı Polat tarafından yayınlanan ve Türkiye’nin en tanınmış vergi uzmanlarından Ozan Bingöl’ün konuk edildiği podcast yayınında da bu konu işlenmişti. Bu ilginç ve verginin nasıl tanımlanabileceğine dair sohbeti aşağıdan dinleyebilirsiniz.