Dubai’de düzenlenen GISEC 2021 fuarının gündemlerinden biri de kadınların siber güvenlik sektöründeki konumuydu. Sektör yöneticileri bölgede kadınların nasıl daha etkin olabileceğini değerlendirdi.
COVID-19 ile birlikte sanallaşan organizasyonlara alıştık alışmasına ama fiziksel etkinlikler de yeniden başlamadı değil. Bunlardan biri olan ve Orta Doğu’nun önemli siber güvenlik temalı etkinliklerinden biri olan GISEC 2021, 31 Mayıs – 2 Haziran 2021 tarihleri arasında Dubai’deki World Trade Center’da gerçekleştirildi.
Etkinliğin fiziksel bir mekanda düzenlenmesi son dönem için ‘çarpıcı bir yenilik’ olsa da bu yazının gündeminde etkinliğin kendisinden çok konuşulan farklı bir konuyu ele alacağız. CIO Dergisi’nin Orta Doğu editörü Andrea Benito tarafından hazırlanan “How Middle East technology leaders can attract women to cybersecurity” başlıklı makale, GISEC 2021’de kadınların rolünü aktarması açısından önem taşıyor.
Benito, yazısına genel ama yine bununla ilgili çarpıcı bir bilgi aktararak başlıyor: STEM, yani bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki kadınların oranının azlığı pek çok ülkede büyük bir endişe konusu. UNESCO verilerine göre ise Arap ülkelerinde STEM mezunlarının yüzde 34’ü ila yüzde 57’si kadın. Bununla birlikte Suudi Arabistan’da bilgisayar bilimleri kurslarına kayıtlı öğrencilerin yüzde 59’u kadın. Bu oran, İngiltere ve ABD’de sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 14. Oran açısından Suudi Arabistan bu iki ülkeden kat kat fazla olsa da Orta Doğu ülkelerinde siber güvenlik sektöründeki kadınların oranı yüzde 20’yi anak buluyor.
Orta Doğu’da çeşitlilik vakti
Düzenlenen etkinliklere katılan konuşmacılar, gerek özel şirketler gerekse kamu kurumlarının siber güvenlik ekipleri de dahil olmak üzere çeşitliliğin önemini anlamaya başladığını ifade ediyor. Örneğin Microsoft’un Birleşik Arap Emirlikleri Pazarlama Direktörü Inass Farouk bilinçlenmeye dikkat çekerek “Alanı kadınlara açmazsak, onları çekmezsek siber güvenlik zarar görecek” söyleminde buluunuyor.
North Carolina – Greensboro Üniversitesi’nden Prof. Nir Kshetri ise kadınların içerik oluşturma ve tüketme gibi günlük dijital süreçlerin bir parçası olduğunu belirtirken, siber güvenlik sorunlarının ele alınmasına yardımcı olabilecek farklı bakış açıları sunabileceklerini de ifade ediyor.
Abu Dabi Kültür ve Turizm Bakanlığı CISO’su Hessa Al Nahdi ise kurumların farklı ihtiyaçları olduğunu belirterek, siber güvenlik dinamik roller istiyor ve ekliyor: “Her gün aynı işi yapmıyoruz. Çeşitlilik bu rol için faydalıdır.”
İş başvurularında kadınlar yok denecek kadar az
Etkinlikte gündeme gelen konulardan bir diğeri ise siber güvenlik alanındaki açık pozisyonlara kadınların pek başvurmuyor olması. Cyber Security yöneticilerinden ve Dubai Siber Güvenlik Kümelenmesi Kurucu Ortağı Barry Martin, bir iş alımında her 10 adaydan 9’unun erkek olduğuna dikkat çekiyor.
Kız çocuklar siber güvenliğe yönlendirilmeli
Benito’nun yazısında aktardığı ve konuşmacıların dile getirdiği bir başka husus ise kız çocukların siber güvenliğe nasıl yönlendirileceği. Toplantıda söz alan herkes, kız çocuklarını STEM’e dahil etmenin önemine vurgu yaparken Hessa Al Nahdi, bunu “Siber dünyada zihinlere yatırım, insanlara yatırım arıyoruz. Eğitimde daha fazlasını yapabiliriz.” sözleriyle ifade ediyor.
Women in Cyber Security Middle East Kurucusu Heide Young ise iş dünyasındaki profesyonellerin kızları siber güvenlik konusunda yönlendirebileceğine vurgu yapıyor. “Okullardaki çocuklarınızla görüşün ve siber güvenlikteki fırsatlardan onlara bahsedin.” diyen Young, “CISO olmanın tek bir yolu yok, ama öncelikle tutku, ilgi ve meraka ihtiyacınız var.” yorumunu yapıyor.
Andrea Benito’nun burada özetlediğimiz makalesinin İngilizce orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz.