Sosyal medya platformlarının topladığı veriler her zaman eleştiri konusu oluyor. TikTok örneğindeki biyometrik veri toplama ve paylaşma davası sonraki servislere örnek olabilecek bir nitelik taşıyor.

Çin merkezli TikTok ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra hızlı bir yükseliş sergilemiş ve dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından biri haline gelmişti. Çeşitli analizlere göre TikTok kullanıcılarının sayısı yükselişe devam ediyor ve aylık aktif kullanıcı sayısı da 1 milyarı geçmiş durumda. Uygulama 154 ülkede kullanıcılarıyla buluşuyor.

Son bir iki aylık dönemde ise TikTok, kullanıcı sayısı kadar kişisel verilerle birlikte anılmaya da başlanmıştı. Uygulamanın kullanıcının yaşı, cinsiyeti ve etnik kökenini belirlemeye yönelik algoritmaları kullandığı, bununla birlikte videolardaki yüz özelliklerini tanımlamak için de karmaşık bir yapay zeka sistemi kullandığı belirtilerek şirkete dava açılmıştı. IT Pro’da Keumars Afifi-Sabet imzasıyla yayınlanan bir habere göre TikTok’un sahibi olan ByteDance, 92 milyon dolar değerinde bir uzlaşmaya gitti. Anlaşmanın yargıç tarafından onaylanması durumunda TikTok’un bir gizlilik uyumluluğu eğitim programı başlatması, bunun yanında kullanıcılar için bir tazminat planı oluşturması da gerekecek.