(JCI) Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin dünya çapında 1981 yılından bu yana düzenlediği, “Ten Outstanding Young Persons of the World”ün Türkiye ayağı olan ‘TOYP – Türkiye’nin 10 Başarılı Genci’ yarışmasına adaylık süreci başladı.
TOYP –‘Türkiye’nin 10 Başarılı Genci’ projesi, başarılı gençlerinin çalışmalarını görünür kılmayı, onları daha duyarlı ve aktif vatandaş olmaları yönünde teşvik etmeyi amaçlıyor. Kendi kategorisinde fark yaratan adaylar, her yıl Kasım ayında düzenlenen TOYP Ödül Töreni’nde ‘Türkiye’nin On Başarılı Genci’ seçilerek uluslararası geçerliliği olan TOYP Ödülü’nün sahibi olacak.
Türkiye’de gençlerin başarılarını görünür kılma amacıyla TOYP Türkiye tarafından bu yıl 27.’si düzenlenecek olan yarışmada 10 farklı kategoride “Türkiye’nin 10 Başarılı Genci”, alanında uzman jüri komitesi tarafından seçilecek. Seçilen gençler bu yıl başarılarını “TOYP Dünya Finali” ne taşıma şansına sahip olacaktır.
26 yılda 18 isim dünya birinciliğini aldı
TOYP Türkiye, 26 yıllık geçmişinde “18 Dünya Birincisi” çıkararak TOYP Dünya genelinde üstün bir başarıya imza attı. 1988 yılında Erol User’in “İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı” alanında Türkiye’ye ilk dünya birinciliğini getiren organizasyonda 1999 ve 2013’te Türkiye’den ikişer isim bu ödüle layık bulundu.
En son 2019 yılında Dr. Gözde Durmuş’un “Tıbbi Yenilik ve Buluşlar” alanında aldığı dünya birinciliğinin ardından yeni isimler için de başvuru süreci başladı.
30 Ağustos 2021 tarihine kadar TOYP web sitesinden ya da e-posta yoluyla alınacak başvurular 18-40 yaş arası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese açık.
10 kategoride adaylar bekleniyor
Toplamda 10 farklı kategoride verilecek ödüllere adaylar aynı projeyi sadece bir kategoride aday gösterebiliyor. Bu yılki organizasyon için belirlenen kategoriler “İş Dünyası, Ekonomi ve/veya Girişimcilik”, “Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi”, “Bilimsel Önderlik”, “Kültürel Başarı”, “Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik”, “İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı”, “İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet”, “Fen ve Teknik Gelişme”, “Kişisel Başarı” ve “Tıbbi Yenilik ve Buluşlar” olarak sıralanıyor.